Zencefil, zerdeçal ve sarımsak! Doğal antibiyotikler kışın hastalıklardan koruyor

Bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Vücudumuzu soğuk havalara ve mevsimsel hastalıklara karşı en düzgün biçimde muhafazanın yolu sağlıklı beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Ecem Fidan, kış aylarını sağlıklı bir biçimde geçirmek için yapılması gerekenlerle ilgili kıymetli bilgiler verdi. “Kış ayları yaklaşırken, soğuk havaların ve mevsimsel hastalıkların tesirini en aza indirmek için bedenimizi en âlâ biçimde hazırlamak büyük ehemmiyet taşıyor” diyen Uzm. Dyt. Fidan; sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler, soğuk algınlığına karşı korunma, mevsim zerzevat ve meyvelerini tüketmenin kıymeti, konserve hazırlıkları ve yaz meyvelerini dondurma mevzularında tekliflerde bulundu. Uzm. Dyt. Fidan ayrıyeten, kış aylarında beslenmeye katkı sağlayacak iki sağlıklı tanım de paylaştı.

Yeterli ölçüde vitamin ve mineral almak önemli!

C vitamini, D vitamini, çinko, selenyum üzere vitamin ve minerallerin yanı sıra, antioksidan açısından varlıklı meyve ve sebzeler de bedeni hastalıklara karşı koruduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, bunları içeren nizamlı bir beslenmenin bilhassa grip ve soğuk algınlığı üzere yaygın hastalıklara karşı esirgeyici tesiri olduğunu vurguluyor. “C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, tıpkı vakitte hücrelerin yenilenmesine ve cilt sıhhatine da katkıda bulunur” tabirlerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, turunçgillerin bu açıdan güçlü olduğunu belirterek; portakal, mandalina, limon, kivi, kuşburnu ve kırmızı biberin yeteri kadar tüketilmesi gerektiğini belirtti. D vitamini eksikliğinin, bilhassa güneş ışığının azalmasıyla hissedildiğini belirten Uzm. Dyt. Fidan, “Bu nedenle yemek listemizde balık bulundurulması son derece önemlidir” dedi. D vitamini açısından varlıklı olan balık cinslerinin; somon, uskumru, sardalya üzere balıklar olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, ayrıyeten yumurta sarısının da yararlı olacağının altını çizdi.

Besinler hastalıklara karşı direncimizi artırıyor

Çinko ve selenyum minerallerinin bağışıklık sistemi üzerinde olumlu tesirler sağladığını ve bilhassa çinkonun; bağışıklık hücrelerinin gelişimi ve işlevi için kritik bir rol oynadığını belirtti. Uzm. Dyt. Fidan, “Kabuklu deniz eserleri, kırmızı et, tam tahıllar ve kurubaklagiller, çinko ve selenyum açısından güçlü besinlerdir ve günlük beslenme sistemine dahil edilmelidir” dedi. Tüm bunların yanında “Kırmızı meyveler, nar, ıspanak ve brokoli üzere besinler, antioksidan içeriği yüksek olan besinlerdir” tabirlerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, “Bu besinlerin nizamlı tüketimi, kış aylarında hastalıklara karşı dirençli olmanıza yardımcı olur” dedi.

Doğal antibiyotikler; zencefil, zerdeçal ve sarımsak

Zencefil, zerdeçal ve sarımsak üzere doğal antibiyotik özelliklere sahip besinlerin, bağışıklık sistemini desteklediğini ve enfeksiyonlara karşı müdafaa sağladığını belirten Uzm. Dyt. Fidan, bu besinlerin çay, çorba ve yemeklerde mümkün olduğunca kullanılması gerektiğini vurguladı. “Propolis ve bal üzere doğal eserler ise boğaz enfeksiyonlarına karşı kollayıcı tesirler gösterir” tabirlerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan, “Özellikle kış aylarında, her sabah bir kaşık bal tüketmek soğuk algınlığına karşı müdafaa sağlayabilir” dedi.

Kış zerzevatları, vitamin ve mineral açısından zengin

Mevsiminde zerzevat ve meyve tüketiminin ehemmiyetine de değinen Uzm. Dyt. Fidan, “Kış zerzevatları, vitamin ve mineral açısından zengindir ve düşük kalorili olduklarından istikrarlı beslenmeye katkı sağlar. Kabak, pırasa, havuç, ıspanak, karnabahar ve lahana üzere zerzevatları günlük öğünlerinizde bulundurun” dedi. Meyvelerden ise elma, armut, ayva, nar ve kivinin tatlı gereksiniminizi sağlıklı bir halde karşılayarak, antioksidan özellikleri sayesinde bedeni ziyanlı etkenlerden koruyacağının altını çizdi.

Yaz mevsiminin tatlarını, “doğru yöntemlerle” kış mevsimine taşıyın

“Yaz mevsiminin, taze sebzelerini kışa saklamanın en ülkü yollarından biri konserve ya da eser dondurmadır”ifadelerini kullanan Uzm. Dyt. Fidan; domates, biber ve patlıcan üzere yaz sebzelerinin uygun prosedürlerle konserve edilerek kış boyunca kullanılabileceğinin altını çizdi. Konserve üretiminde kullanılan tuz ve asit ölçüsünün istikrarlı olmasının son derece kıymetli olduğunu söyleyen Uzm. Dyt. Fidan, bu durumun besin bedellerinin korunmasına yardımcı olduğunu vurguladı. Uzm. Dyt. Fidan, “Özellikle yazın çokça bulunan çilek, şeftali ve kayısı üzere meyveler, kışın tatlı gereksiniminizi sağlıklı bir formda karşılamak için kusursuz bir seçenektir” dedi. Dondurularak bekletilen eserlerin; dondurma süreci sırasında evvelce yıkanması ve kurutulmasının, besin kıymetinin korunması açısından kıymetli olduğunu belirten Uzm. Dyt. Fidan, “Dondurulmuş meyveler, kış aylarında smoothieler, tatlılar yahut yoğurtla birlikte sağlıklı atıştırmalıklar olarak tüketilebilir” sözlerini kullandı.

Kış İçin İki Sağlıklı Tarif

Zencefilli Balkabağı Çorbası
Gereçler:

-500 g balkabağı

-1 adet havuç

-1 adet patates

-1 adet soğan

-2 diş sarımsak

-1 yemek kaşığı zeytinyağı

-1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil

-1 tatlı kaşığı zerdeçal

-4 su bardağı su

-Tuz ve karabiber

Hazırlanışı:

  1. Balkabağı, havuç ve patatesi soyup doğrayın.
  2. Zeytinyağını bir tencerede ısıtın, doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip kavurun.
  3. Ardından doğranmış zerzevatları, zencefili ve zerdeçalı ekleyin, birkaç dakika kavurun.
  4. Suyu ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
  5. Çorbayı blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
  6. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp sıcak servis yapın.

Nar ve Cevizli Kış Salatası

Malzemeler:

– 1 adet nar

– 100 g ceviz içi

-1 adet roka demeti

-1 adet kırmızı soğan

-100 g beyaz peynir

-1 yemek kaşığı nar ekşisi

-3 yemek kaşığı zeytinyağı

-Tuz ve karabiber

Hazırlanışı:

  1. Roka yapraklarını yıkayıp kurulayın, servis tabağına yerleştirin.
  2. Narı ayıklayıp tanelerini rokaların üzerine serpin.
  3. Ceviz içini iri kesimlere ayırarak salataya ekleyin.
  4. Kırmızı soğanı ince halkalar formunda doğrayıp üzerine ekleyin.
  5. Beyaz peyniri küçük küpler halinde doğrayıp salatanın üzerine serpiştirin.
  6. Zeytinyağı, nar ekşisi, tuz ve karabiberi karıştırarak sos hazırlayın ve salatanın üzerine gezdirin.
  7. Salatayı servis yapmadan evvel yeterlice karıştırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir